5 πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να κρατήσετε τα παιδιά σας ασφαλή στο διαδίκτυο

5 πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να κρατήσετε τα παιδιά σας ασφαλή στο διαδίκτυο

April 6, 2022 0 Von admin

Ασφάλεια για παιδιά στο διαδίκτυο
Φωτογραφία: Pixabay

Το Διαδίκτυο είναι εδώ για να μείνει, και χρόνο με το χρόνο, τα παιδιά έχουν πρόσβαση σε αυτό όλο και νωρίτερα. Ενώ είναι αλήθεια ότι το Διαδίκτυο είναι γεμάτο με διάφορες εκπαιδευτικές προοπτικές και προσφέρει στα παιδιά σας διασκέδαση και ψυχαγωγία, είναι επίσης αλήθεια ότι είναι επίσης γεμάτο διαδικτυακούς κινδύνους και πρέπει να διασφαλίσετε ότι τα παιδιά σας είναι ασφαλή στο διαδίκτυο.

Εμείς, ως γονείς, προσπαθούμε να κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας για να βεβαιωθούμε ότι τα παιδιά μας είναι ασφαλή και υγιή, από το να τους διδάξουμε πώς να διασχίζουν προσεκτικά το δρόμο, να παρακολουθούν την ομάδα φιλίας τους, μέχρι να βεβαιωθούμε ότι έχουν ντυθεί κατάλληλα πριν φύγε από το σπίτι. Πόσες φορές φώναξες μετά από αυτά για να βάλεις άλλο ένα στρώμα ή τουλάχιστον να βάλεις καπέλο και γάντια; Αλλά κάνετε ό,τι περνάει από το χέρι σας για να τα προστατέψετε από διαδικτυακούς κινδύνους; Είναι καιρός να αρχίσετε να εισάγετε την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο στη ζωή σας και των παιδιών σας. Εδώ μπορείτε να ξεκινήσετε:

1. Να είστε ανοιχτοί

Όλα ξεκινούν από σένα. Πρέπει να είστε σε θέση να μιλάτε ανοιχτά με τα παιδιά σας σχετικά με τη διαδικτυακή τους δραστηριότητα, ποιες ιστοσελίδες περιηγούνται ή τι είδος βίντεο που βλέπουν για να εξασφαλίσουν ότι παραμένουν ασφαλείς. Η ευθύνη σας είναι να διασφαλίσετε ότι τα παιδιά σας γνωρίζουν τη σωστή διαδικτυακή συμπεριφορά και τους κινδύνους που τα περιμένουν. Αυτό θα τους βοηθήσει να προστατευτούν ακόμα και όταν δεν είστε εκεί, αλλά θα διασφαλίσει επίσης ότι γνωρίζουν ότι μπορούν να έρθουν σε εσάς όταν δεν αισθάνονται ασφαλείς στο διαδίκτυο ή χρειάζονται βοήθεια.

Μόλις τα παιδιά σας αρχίσουν να έχουν πρόσβαση στο Διαδίκτυο, είναι καιρός να τους μιλήσετε για τη δραστηριότητά τους και να βεβαιωθείτε ότι αυτή θα συνεχιστεί καθώς μεγαλώνουν. Προσπαθήστε να τους συμπεριλάβετε στις αποφάσεις και ζητήστε τη συμβολή τους, αλλά μην φοβάστε να βάλετε το πόδι σας κάτω αν πιστεύετε ότι δεν είναι ασφαλείς.

2. Διατηρείτε τις συσκευές στον κοινόχρηστο χώρο

Η διασφάλιση της ασφάλειας των παιδιών σας στο διαδίκτυο είναι ευκολότερη όταν μπορείτε να δείτε τι κάνουν και σε ποιους ιστότοπους περιηγούνται. Μπορείτε να είστε πιο επιεικείς με τα μεγαλύτερα παιδιά, καθώς μπορούν να αναγνωρίζουν ύποπτες τοποθεσίες πιο εύκολα, αλλά τα μικρότερα παιδιά εξακολουθούν να μην έχουν αυτή τη γνώση. Κρατήστε όλες τις συσκευές στον κοινόχρηστο χώρο και διευκρινίστε ότι δεν επιτρέπονται tablet, φορητοί υπολογιστές ή παιχνίδια στα υπνοδωμάτια. Η έξυπνη κίνηση θα περιόριζε επίσης τη χρήση τους και τη δική σας στο Διαδίκτυο και θα εισήγαγε τεχνολογικό χρόνο αποτοξίνωσης για όλη την οικογένεια.

Πρέπει να γνωρίζετε ότι δεν θα μπορείτε πάντα να παρακολουθείτε τη χρήση του διαδικτύου τους, γι‘ αυτό η προτεραιότητά σας πρέπει να είναι η δημιουργία ανοιχτών γραμμών επικοινωνίας σχετικά με τη χρήση του διαδικτύου από μικρή ηλικία.

3. Αναπτύξτε την έννοια Stranger-Danger

Έχετε ήδη εξηγήσει στα παιδιά σας ότι δεν είναι όλοι οι ξένοι φίλοι και πρέπει να γνωρίζουν τους κινδύνους που μπορεί να φέρουν. Αλλά τους έχετε εξηγήσει ότι αυτό ισχύει και στο Διαδίκτυο; Σε αυτήν την εποχή των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, μπορεί να είναι δύσκολο για τα παιδιά να διαφοροποιήσουν ποιοι είναι οι πραγματικοί τους φίλοι και ποιος μπορεί να είναι απατεώνας ή ακόμα και αρπακτικό. Εξηγήστε τους ότι στο Διαδίκτυο δεν μπορούν να γνωρίζουν ότι το άτομο με το οποίο μιλάνε είναι αυτό που λένε ότι είναι και ότι πρέπει πάντα να κρατούν ιδιωτικά τα προσωπικά τους στοιχεία.

4. Προσέξτε για τυχόν αλλαγές στη συμπεριφορά τους

Αν παρατηρήσετε τυχόν αλλαγές στη συμπεριφορά τους, όπως το να είσαι μυστικοπαθής ή να αποσυρθείς από την οικογένεια, θα πρέπει να το θεωρήσεις αυτό ως κόκκινη σημαία. Μπορεί να σημαίνει ότι απλώς διανύουν την αγωνιώδη εφηβική τους φάση, αλλά θα μπορούσε να είναι κάτι πιο σοβαρό, όπως να κάνουν κάτι που θα έπρεπε ή ακόμα και να γίνουν θύμα ενός αρπακτικού. Παρακολουθήστε τυχόν αλλαγές και αντιδράστε αμέσως.

5. Γίνε παράδειγμα

Θα ήταν δύσκολο για τα παιδιά σας να ακούσουν τη συμβουλή σας εάν δεν την ακολουθείτε. Πρέπει να δώσετε το παράδειγμα με το είδος της διαδικτυακής συμπεριφοράς που θέλετε να είναι, καθώς αυτός είναι ο καλύτερος τρόπος για να ενθαρρύνετε τα παιδιά σας να ακολουθήσουν τα βήματά σας. Αν σας βλέπουν ότι είστε αξιοσέβαστοι και ασφαλείς στο διαδίκτυο, θα ήταν πιο πιθανό να κάνουν το ίδιο. Το Διαδίκτυο εξελίσσεται συνεχώς, γι‘ αυτό φροντίστε να ενημερώνεστε για τις τελευταίες τάσεις και να διατηρείτε ανοιχτό διάλογο με τα παιδιά σας, καθώς υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να τα γνωρίζουν πολύ πριν από εσάς.

Σε τελική ανάλυση, πρέπει να βρείτε μια ισορροπία μεταξύ των παιδιών σας να απολαμβάνουν τα οφέλη που προσφέρει το Διαδίκτυο και να παραμένουν ασφαλή στο διαδίκτυο ενώ το κάνουν. Δεν θέλετε να φοβούνται πολύ να χρησιμοποιήσουν το Διαδίκτυο ή να τους εμποδίσετε να απολαμβάνουν αυτά τα οφέλη, όπως εκπαιδευτικές, ψυχαγωγικές και κοινωνικές πτυχές του. Αντίθετα, παρέχετε τους τις γνώσεις και τις δεξιότητες που χρειάζονται για να παραμείνουν ασφαλείς στο διαδίκτυο και συνεχίστε να τους καθησυχάζετε ότι μπορούν πάντα να απευθύνονται σε εσάς εάν χρειάζονται βοήθεια.