Είναι δυνατόν να ζήσετε μια απλή ζωή;

Είναι δυνατόν να ζήσετε μια απλή ζωή;

Februar 12, 2019 0 Von admin

Στον σημερινό κόσμο, βομβαρδιζόμαστε με πράγματα από το λεπτό που ξυπνάμε μέχρι τη στιγμή που θα κοιμηθούμε. Οι ζωές μας δεν είναι καθόλου απλές. Ειδοποιήσεις που ηχούν το δευτερόλεπτο που ανοίγουμε τα τηλέφωνά μας, ειδήσεις στο ραδιόφωνο και την τηλεόραση, διαφημίσεις παντού που μπορεί κανείς να φανταστεί, από την αντλία βενζίνης/βενζίνης στο πρατήριο μέχρι τη συσκευασία των τροφίμων μας.

Υπάρχουν εκατοντάδες χιλιάδες αιτίες, εταιρείες και οργανισμοί εκεί έξω που ουρλιάζουν για την προσοχή μας κάθε μέρα. Και μετά υπάρχουν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης: οι φίλοι και η οικογένειά μας μοιράζονται ατελείωτους συνδέσμους, ειδήσεις και ενημερώσεις κατάστασης. Δεν ξέρω ποια είναι τα στατιστικά στοιχεία, αλλά είμαι πρόθυμος να στοιχηματίσω ότι πριν καν φτάσετε στην ώρα του μεσημεριανού γεύματος, πιθανότατα έχετε καταναλώσει εκατοντάδες αν όχι χιλιάδες μικρές πληροφορίες χωρίς καν να το καταλάβετε.

Η ζωή απέχει πολύ από την απλή

Πώς μπορούμε να ζήσουμε μια απλή ζωή όταν η κανονική ζωή είναι έτσι; Μου φαίνεται σαν ολόκληρη η κοινωνία μας να έχει στηθεί για να μας κάνει άρρωστους, χοντρούς και δυστυχισμένους. Τα βασικά στοιχεία μιας υγιεινής ζωής παραμερίζονται για να δημιουργηθεί χώρος για πιο διασκεδαστικό φαγητό, χρόνο οθόνης και gadget, όλα σχεδιασμένα για να μας κάνουν να αποχωριστούμε τα χρήματά μας και να «κάνουν τη ζωή πιο εύκολη» ή «πιο διασκεδαστική».

Η απώλεια είναι έγκλημα.

Γιατί είναι έτσι η ζωή;

Για όσους από εμάς θέλουμε μια πιο απλή ζωή, είναι πραγματικά εφικτό; Συχνά αναρωτιέμαι πώς θα ήταν η ζωή αν τα παιδιά και εγώ ζούσαμε μέσα στα ραβδιά, ίσως ακόμη και εκτός πλέγματος, και χωρίς όλες τις σύγχρονες ανέσεις που έχουμε συνηθίσει. Αναρωτιέμαι – θα ήμασταν πιο ευτυχισμένοι;

Η ζωή θα ήταν σίγουρα πιο απλή, αλλά είναι βιώσιμο να πάμε πίσω, κατά μία έννοια, για να ξεφύγουμε από την ατέρμονη κίνηση προς τα εμπρός;

Νομίζω ότι ίσως όχι. Ίσως αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να εργαστούμε για να αλλάξουμε τον τρόπο που έχουν τα πράγματα. Η αλλαγή του status quo έτσι ώστε αυτό που θέλουν οι πραγματικοί, υγιείς, ευτυχισμένοι άνθρωποι για τους εαυτούς τους και τον πλανήτη, να είναι αυτό που οδηγεί τον τρόπο που ζούμε.

Εστιάστε σε αυτό που θέλετε

Η ψυχολογία της αγοράς και η ψυχολογία της επιθυμίας έχει υπερχρησιμοποιηθεί μέχρι το σημείο της καταστροφής του τόπου που ζούμε. Δεν έχει σημασία αν είναι καλή ιδέα ή όχι. Εάν μπορείτε να πείσετε τους ανθρώπους να αγοράσουν κάτι – οτιδήποτε – μπορείτε να κερδίσετε χρήματα. Και το χρήμα είναι αυτό που οδηγεί τα πάντα, ανεξάρτητα από το αν μας κάνει καλό ή όχι. Και συχνά δεν είναι.

Λαμβάνοντας υπόψη την έκταση των πολύ μη απλών καιρών που βρισκόμαστε, εδώ είναι μερικοί τρόποι με τους οποίους μπορούμε να κρατήσουμε μακριά τα χειρότερα.

Περιορίστε την έκθεση

Αν δεν το δεις, δεν μπορείς να το θέλεις. Μην αγοράζετε τα περιοδικά είναι γεμάτα διαφημίσεις (ορισμένα περιοδικά είναι περισσότερο διαφημίσεις παρά εκδοτικά, πράγμα που σημαίνει ότι ουσιαστικά πληρώνετε για ένα φυλλάδιο με διαφημίσεις, με μερικά άρθρα που ρίχνονται ως μπόνους). Μην βλέπετε τηλεόραση με διαφημίσεις. Εγγράψτε ή παρακολουθήστε μια επανάληψη ή ως έσχατη λύση, κάντε σίγαση της τηλεόρασης όταν εμφανίζονται οι διαφημίσεις. Χρησιμοποιήστε τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με προσοχή. Μην σου αρέσουν/ακολουθούν απρόσωπες παρέες. Χρειάζεστε πραγματικά Coca-Cola ή Vogue στη ροή σας;

Μειώστε τον χρόνο οθόνης

Δύσκολο, αλλά πραγματικά αξίζει τον κόπο. Έχετε μια μέρα χωρίς οθόνη το Σαββατοκύριακο. Φάτε δείπνο χωρίς τηλεόραση ή τηλέφωνο στο γεύμα. Αφιερώστε λιγότερο χρόνο παρακολουθώντας ανόητα βίντεο για τίποτα συγκεκριμένο. Δεν μπορείτε να πάρετε αυτό το χρόνο πίσω – τι άλλο θα μπορούσατε να κάνετε με αυτό; Μην ενεργοποιείτε τις οθόνες το πρωί ως προεπιλογή.

Βγείτε στη φύση

Η έξοδος στον πραγματικό κόσμο, στη φύση, είναι επιστημονικά αποδεδειγμένο ότι είναι καλό για εσάς. Πηγαίνετε μια βόλτα με την οικογένειά σας ή εξερευνήστε ένα μονοπάτι στη φύση. Αυτά τα πράγματα είναι δωρεάν, ή σχεδόν δωρεάν, και πολύ καλύτερα από το να χαλαρώνεις στο σπίτι βλέποντας τον κόσμο μέσα από ένα ηλεκτρονικό παράθυρο.

Μειώστε Ό,τι Κατέχετε

Λιγότερη ακαταστασία σημαίνει λιγότερη φροντίδα. Αυτό σημαίνει περισσότερο χρόνο για να κάνετε τα πράγματα που θέλετε να κάνετε. Τα πράγματα καταλήγουν να σας ανήκουν και όχι το αντίστροφο. Υπάρχουν πολλά άρθρα σε αυτόν τον ιστότοπο σχετικά με την αποσυμφόρηση και τη ζωή με λιγότερα. Αν θέλετε κάποια έμπνευση, ρίξτε μια ματιά στο ευρετήριο όλων των αναρτήσεών μου.

Κάντε Μικρές Αλλαγές

Βοηθήστε τον πλανήτη κάνοντας μικρές αλλαγές. Υπάρχουν τόσα πολλά μικρά πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να κάνετε τη διαφορά, από την εξοικονόμηση νερού έως τη μείωση των απορριμμάτων σας. Αυτά τα πράγματα κάνουν επίσης τη ζωή πιο απλή γιατί σας δίνουν την ευκαιρία να εκτιμήσετε πράγματα που προηγουμένως θεωρούσατε δεδομένα (όπως το νερό) και να καταλάβετε ότι η αγορά οδηγεί σε ακαταστασία και σκουπίδια.

Απολαύστε τους ανθρώπους όχι τα πράγματα

Κανονίστε να κάνετε πράγματα με άλλους ανθρώπους. Οικογενειακές εξορμήσεις, ταξίδια με φίλους, συναντήσεις και άλλες κοινωνικές εκδηλώσεις αποτελούν το ταπητάρι των αναμνήσεων που θα θησαυρίζετε όταν γερνάτε και η ζωή σας έχει σχεδόν τελειώσει.

Απλοποιήστε τους στόχους σας

Έχετε έναν ή δύο στόχους τη φορά. Δωρίστε ή μεταβιβάστε πράγματα που δεν υποστηρίζουν τους στόχους στη ζωή σας. Ιδανικά θα εστιάζατε σε έναν στόχο μέχρι την ολοκλήρωση. Αυτό δημιουργεί αυτοπεποίθηση και χρησιμοποιεί τη δύναμη της εστίασης για να επιταχύνει τα αποτελέσματα. Εάν αυτό δεν είναι δυνατό ή εάν έχετε πολύ μακροπρόθεσμα έργα, τότε προσπαθήστε να το διατηρήσετε σε δύο, το πολύ τρεις, στόχους ταυτόχρονα.

Βάλτε σε τάξη το παρελθόν σας

Μην συσσωρεύετε τόνους συναισθηματικών πραγμάτων. Μεταφέρετε τις φωτογραφίες σας σε άλμπουμ ή άλμπουμ φωτογραφιών. Αποθηκεύστε μόνο τα πιο υπέροχα γράμματά σας σε ένα όμορφο κουτί. Δείξτε το αγαπημένο σας αντικείμενο από το σπίτι της θείας Ντόλυ και αφήστε τα υπόλοιπα. Το να βάλεις σε τάξη το παρελθόν σου είναι πολύ απελευθερωτικό. Μπορεί να σας βοηθήσει να αποδεχτείτε ότι έχει φύγει έχει φύγει και να σας σταματήσει να μηρυκάζετε μέρες που δεν χρειάζεται να σας καθορίζουν ή ποιοι είστε.

Έχετε μια ρουτίνα

Η ρουτίνα είναι υποβαθμισμένη. Εκλαμβάνεται ως βαρετό (η ίδια η λέξη χρησιμοποιείται για να περιγράψει κάτι που είναι βαρετό). Ωστόσο, μια χαλαρωτική ρουτίνα για τις ημέρες και τις εβδομάδες σας σημαίνει ότι ο διαχειριστής της ζωής τελειώνει χωρίς να χρειάζεται να ανησυχείτε για αυτό. Εάν ψωνίζετε πάντα τη Δευτέρα και κάνετε τους λογαριασμούς σας την Παρασκευή, τότε δεν χρειάζεται να αντιμετωπίσετε αυτό το πανικόβλητο συναίσθημα ότι ταιριάζετε με τον διαχειριστή της ζωής σας, επειδή δεν το έχετε κάνει για πολλά χρόνια.

Η ρουτίνα είναι επίσης εξαιρετική για τα παιδιά. Η ρουτίνα διευκολύνει τους κανόνες, γιατί μετά από συνεπή εξάσκηση, η ρουτίνα γίνεται αυτό που είναι φυσιολογικό. Δεν έχουμε ποτέ αναμμένες οθόνες μετά το δείπνο το βράδυ, και αυτό συνέβαινε πάντα. Εάν έχουμε μια βραδιά κινηματογράφου ή ένα παιδί είναι άρρωστο, τότε η ρουτίνα μπορεί να προσαρμοστεί για να το καλύψει αυτό, αλλά το κάνει ακόμα πιο ξεχωριστό για το ότι είναι διαφορετικό. Η ρουτίνα δημιουργεί μια δομή από την οποία μπορείτε να δημιουργήσετε ευχαρίστηση και να χαλαρώσετε γνωρίζοντας ότι τα πράγματα είναι όπως θα έπρεπε.


Μπορεί να μην αισθάνεστε πάντα ότι μπορείτε να ζήσετε μια απλή ζωή στην ταραχώδη φύση της σύγχρονης κοινωνίας. Αλλά η ζωή σας είναι δική σας για να γεμίσετε όπως σας ταιριάζει. Κανείς άλλος δεν μπορεί να σας πει τι πρέπει ή τι δεν πρέπει να κάνετε και δεν χρειάζεται να συμμορφώνεστε με την πίεση του να είστε συνεχώς online και να αγοράζετε ατελείωτα πράγματα.

Μην φοβάστε να είστε λίγο διαφορετικοί και να βρείτε την ευτυχία σας στους χώρους που οι άλλοι πιστεύουν ότι είναι απλά άδειοι.

Το κενό είναι ειρήνη. Και η ειρήνη κάνει καλό στην ψυχή.

Καρφιτσώστε το και μοιραστείτε