Αγορασμένα αυγά σε φάρμα έναντι καταστήματος Ποιες είναι οι διαφορές;  * The Homesteading Hippy

Αγορασμένα αυγά σε φάρμα έναντι καταστήματος Ποιες είναι οι διαφορές; * The Homesteading Hippy

Oktober 6, 2022 0 Von admin

Η ιδέα να μπορείτε να πάτε έξω στο κοτέτσι σας και να μαζέψετε φρέσκα αυγά για πρωινό ή να αγοράσετε αυγά που εκτρέφονται σε βοσκότοπους σε μια αγορά αγροτών, είναι ελκυστική.

Υπάρχει όμως όντως διαφορά στο χρώμα, τη γεύση και το θρεπτικό περιεχόμενο, ή είμαστε ευτυχείς να πιστεύουμε ότι επειδή είναι φρέσκα από τη φάρμα πρέπει να είναι καλύτερα; Ελέγξαμε την έρευνα που αποδεικνύει εκεί είναι μια διαφορά.

Τα αυγά από κότες που περιφέρονται ελεύθερα και τους δίνεται η ευκαιρία να δοκιμάσουν μια ποικίλη δίαιτα με θρεπτικά δημητριακά, κόκκους και φρέσκα χόρτα, καθώς και ηλιοφάνεια και άσκηση έχουν αποδειχθεί ότι παράγουν αυγά με υψηλότερη περιεκτικότητα σε ασβέστιο, λουτεΐνη, βιταμίνη Α. Ε και Δ. Το χρώμα του κρόκου, η πυκνότητα του κρόκου, η φρεσκάδα και το πάχος του κελύφους μπορεί επίσης να διαφέρουν από τα αυγά του εμπορίου.

Πόσο φρέσκο ​​είναι το αυγό που αγοράσατε στο κατάστημα;

Δυστυχώς δεν ξέρουμε πραγματικά. Το χαρτοκιβώτιο θα συνοδεύεται από ημερομηνία πώλησης – συνήθως περίπου τρεις εβδομάδες μετά τη συσκευασία, αλλά πόσος χρόνος χρειάστηκε για να φτάσει από το αγρόκτημα αυγών στη γραμμή παραγωγής για συσκευασία; Μια εβδομάδα ή περισσότερο;

Η σύσταση του FDA είναι να χρησιμοποιήσετε τα αυγά σας εντός τριών εβδομάδων από την αγορά τους. Εάν αγοράζετε από μια αγορά αγροτών, τα αυγά μπορεί να διαφέρουν από μια ημέρα έως μια εβδομάδα – οι μικροκαλλιεργητές πρέπει να συλλέγουν κατά τη διάρκεια της εβδομάδας για την εβδομαδιαία τους (συνήθως Σάββατο) αγορά.

Αν οι κότες είναι στην ιδιοκτησία σας, πιθανότατα θα μαζεύετε δύο φορές την ημέρα, οπότε η αγορά των αγροτών ή τα προϊόντα σας θα είναι σίγουρα πιο φρέσκα. Τα αυγά που δεν είναι τόσο φρέσκα θα έχουν πιο ασπράδι στο τηγάνι.

Δείτε πώς απλώθηκε το ασπράδι στο πορτοκαλί αυγό σε κλουβί, σε σύγκριση με το ασπράδι του κίτρινου αυγού φάρμας. Μπορείτε επίσης να δείτε ότι, παρά το γεγονός ότι τα αυγά γλιστρούν στο τηγάνι από ένα πιάτο ταυτόχρονα, τα αυγά σε κλουβί ψήνονται πολύ πιο γρήγορα.

Μπορούν τα αγροτικά αυγά να σας αρρωστήσουν;

Τα αυγά έχουν μια διαπερατή μεμβράνη, επομένως πρέπει να υπάρχει κόκκος κοτόπουλου στο αυγό και να παραμένει εκεί για εβδομάδες πριν χρησιμοποιηθεί το αυγό, διατρέχετε τον κίνδυνο του E coli ή της σαλμονέλας όταν το αυγό σπάσει και το μολύνουν.

Αυτό ισχύει τόσο για τις όρνιθες του εμπορίου όσο και για τις όρνιθες που εκτρέφονται σε βοσκότοπους, γι‘ αυτό και τα κουτιά φωλιάς και οι διάδρομοι των κοτόπουλων προς τα κουτιά πρέπει να διατηρούνται καθαρά, ώστε οι κότες να μην παρακολουθούν τις φωλιές τους.

Τα αυγά σε κλουβιά, ενώ είναι ένα πολύ σκληρό σύστημα για την κότα, είναι οργανωμένα έτσι ώστε το αυγό να κυλά προς τα κάτω για να συλλέγεται αμέσως μόλις γεννηθεί, ελαχιστοποιώντας τον κίνδυνο μόλυνσης από κακάο.

Πυκνότητα κρόκου

Όλοι έχουμε δοκιμάσει να φτιάξουμε τέλεια τηγανητά αυγά και εκνευριζόμαστε όταν το αυγό σπάει και ο κρόκος απλώς διαλύεται καθώς γλιστράει στο τηγάνι. Ωστόσο, όταν πρόκειται για το αυγό από κοτόπουλο βοσκής, ο κρόκος δεν σπάει τόσο εύκολα. Υπάρχουν διάφοροι πιθανοί λόγοι για αυτό.

Τα κοτόπουλα που εκτρέφονται σε βοσκότοπους είναι ελεύθερα να τρέχουν και να ακολουθούν ποικίλη διατροφή – τσιμπολογώντας διάφορα φυτά, ξύνοντας έντομα ή ράβδους και μερικές φορές τρέχουν για να πιάσουν ένα ιπτάμενο έντομο, εκτός από τις τροφές που τους παρέχονται.

Τα κοτόπουλα του εμπορίου που διατηρούνται για ωοτοκία τρέφονται συχνά με μια «ισορροπημένη διατροφή», αλλά μπορεί να είναι βαριά με καλαμπόκι, το οποίο απλά δεν φαίνεται να παρέχει επαρκή πρωτεΐνη που μπορεί να εξηγήσει τους κρόκους που σπάνε εύκολα.

Ένας άλλος παράγοντας είναι ότι οι μεγαλύτερες κότες τείνουν να γεννούν αυγά με πιο αδύναμους κρόκους. Κρατώντας τον κρόκο στη θέση του μέσα στο αυγό είναι η μεμβράνη της βιτελλίνης, αλλά καθώς το αυγό μεγαλώνει, η υγρασία από το ασπράδι απορροφάται στον κρόκο, καθιστώντας τον λίγο μεγαλύτερο, αλλά αποδυναμώνει επίσης τη μεμβράνη της βιτελλίνης.

Ένα φρέσκο ​​αυγό φάρμας θα έχει κρόκο με θόλο, ενώ ένα παλαιότερο αυγό που εκτρέφεται στο εμπόριο έχει πιο επίπεδο κρόκο. Τα αγροτικά αυγά λέγεται επίσης ότι έχουν πιο κρεμώδη κρόκο σε σύγκριση με τον πιο τραχύ κρόκο των αυγών του εμπορίου.

Φρέσκο ​​αυγό αγροκτήματος που δείχνει τον κρόκο με θόλο (αριστερά), έναντι ενός αυγού σε κλουβί που δείχνει ελαφρώς πιο επίπεδο κρόκο στα δεξιά.

Πόσο καιρό γεννούν οι όρνιθες της οικίας σε σύγκριση με τις όρνιθες εμπορικής εκτροφής;

Οι κατά μέσο όρο όρνιθες γεννούν μεταξύ 5 και 7 ετών, αλλά υπάρχουν αναφορές για όρνιθες που γεννούν έως και 10 ετών – που είναι περίπου το όριο της διάρκειας ζωής της μέσης κότας.

Καθώς οι κότες μεγαλώνουν, η παραγωγή αυγών θα μειωθεί. Στην εμπορική παραγωγή η κότα θα ωοτοκήσει μόνο για περίπου 72 εβδομάδες πριν αποσταλεί για σφαγή, καθώς όλα έχουν να κάνουν με το μέγιστο κέρδος.

Πριν από μερικούς μήνες, περπατούσα σε ένα κτήμα όπου μερικές πολύ χαρούμενες κότες γρατζουνούσαν όταν ο ιδιοκτήτης σχολίασε: «Αυτές οι κότες δεν γεννούν πολύ τώρα – καιρός να τις ξεφορτωθούμε».

Όταν μπήκα μέσα ρώτησα τη γυναίκα του ήσυχα αν έσφαξε τις κότες. «Μπα, είναι μεγάλος μαλακός – όλα είναι κουβέντα», είπε, «αυτό που κάνει είναι απλώς να φέρει μερικές ακόμη μικρότερες κότες. Πεθαίνουν από βαθιά γεράματα».

Φαίνεται πολύ σωστό, εάν οι κότες δίνουν αυγά χρόνο με τον χρόνο, να τους επιτρέπεται να απολιθώνονται στον κήπο μέχρι να τελειώσει ο χρόνος τους.

Στην εμπορική παραγωγή μεγάλοι αριθμοί κότες στριμώχνονται σε μικρούς χώρους, χωρίς χώρο να κινηθούν, με αποτέλεσμα τα κόκκαλά τους εξασθενούν και γίνονται υποχρέωση.

Αυτή η φωτογραφία δείχνει ξεκάθαρα τη διαφορά στη μεμβράνη βιταλλίνης μεταξύ του κίτρινου αυγού αγροκτήματος στα αριστερά και του πορτοκαλί αυγού σε κλουβί στα δεξιά, που αγοράστηκε από ένα σούπερ μάρκετ, το οποίο είναι πιθανότατα παλαιότερο. Το αυγό της φάρμας ήταν 3 ημερών.

Χρώμα κρόκου

Είναι λανθασμένη αντίληψη να πιστεύουμε ότι οι ανοιχτόχρωμες κότες γεννούν αυγά με ανοιχτόχρωμους κρόκους και οι καφέ κότες παράγουν αυγά με πιο σκούρο κρόκο. Η ράτσα της κότας επηρεάζει μόνο το χρώμα του κελύφους του αυγού, όχι το περιεχόμενο.

Το χρώμα του κρόκου καθορίζεται από το τι τρώει η κότα. Τα αυγά που παράγονται στο εμπόριο έχουν μέτριο κίτρινο κρόκο, επομένως όταν συνηθίζετε να τρώτε αυτό το είδος αυγού, μπορεί να σας σοκάρει όταν αντιμετωπίζετε το βαθύτερο χρώμα ορισμένων αυγών φάρμας. Η πρώτη αντίδραση συνήθως είναι, „Τι συμβαίνει με αυτό το αυγό;“

Έρευνα για τις δίαιτες κότας έχει δείξει ότι, όταν τρώνε διάφορα ζωύφια, φυσικούς σπόρους και χόρτα, οι καροτενοειδή χρωστικές σε ορισμένα φυτά, γνωστές ως ξανθοφύλλες, μπορούν να επηρεάσουν το χρώμα του αυγού.

Οι όρνιθες ωοπαραγωγής του εμπορίου συνήθως ταΐζονται με ένα μείγμα με έντονο καλαμπόκι, έτσι οι κρόκοι έχουν ένα μεσαίο κίτρινο χρώμα.

Η συμπλήρωση της δίαιτας των ορνίθων με τριμμένο καρότο, κολοκύθα ή βούτυρο θα έχει ως αποτέλεσμα κρόκους πιο βαθύ χρώματος και εάν τρέφονται με κόκκινη πιπεριά, οι κρόκοι μπορεί να είναι βαθύ πορτοκαλί κόκκινο.

Έχει σημασία αν ένας κρόκος είναι πιο κίτρινος από τον άλλο; Ναι είναι. Έχει βρεθεί ότι οι κρόκοι με πιο βαθύ χρώμα είναι πιο πλούσιοι σε λουτεΐνη.

Αυτή η μελέτη αναφέρει τα ευρήματα ότι η εκφύλιση της ωχράς κηλίδας και ο καταρράκτης στους ηλικιωμένους μπορούν να αποφευχθούν μέσω της υψηλότερης κατανάλωσης λουτεΐνης και ότι αν και αυτό βρίσκεται στα πράσινα φυλλώδη λαχανικά και στα κίτρινα-πορτοκαλί λαχανικά η πιο εύκολα απορροφήσιμη πηγή για τον ανθρώπινο οργανισμό είναι ο κρόκος αυγού (στην πραγματικότητα 200-300% περισσότερο βιοδιαθέσιμο – αυτό σημαίνει ότι χρησιμοποιείται και απορροφάται, σε σύγκριση με τη λουτεΐνη φυτικής προέλευσης).

Κάποιος πρέπει να είναι προσεκτικός, καθώς οι μεγάλοι παραγωγοί αυγών βάζουν πρόσθετα στη διατροφή των κότας για να βεβαιωθούν ότι οι κρόκοι των αυγών είναι πιο σκούροι. Ωστόσο, όταν συνέκρινα τα αυγά σε κλουβί με ένα φρέσκο ​​αυγό στη φάρμα όπου μένουμε, το αυγό της φάρμας είχε απροσδόκητα τον πιο ανοιχτό κρόκο.

Κάποιος θα πίστευε ότι θα ήταν το αντίθετο – αλλά όχι εάν οι όρνιθες σε κλουβί τρέφονται με πρόσθετα όπως αναφέρεται εδώ. Έλεγξα τη διατροφή των κοτόπουλων φάρμας και διαπίστωσα ότι τους δίνουν ηλιόσπορο, υπολείμματα κουζίνας, μερικά ψιλοκομμένα φρούτα και ζωοτροφές γύρω από την αυλή για το υπόλοιπο φαγητό τους.

Σημειώστε την αδιαφάνεια του ασπράδιου αυγού στα αριστερά. Το ασπράδι του αυγού σε κλουβί φαίνεται λιγότερο ουσιαστικό.

Μέγεθος αυγού

Το μέγεθος του αυγού καθορίζεται από το μέγεθος του κοτόπουλου – όσο μεγαλύτερη είναι η ράτσα τόσο μεγαλύτερο το αυγό.

Στην αρχή της ωοτοκίας της, μια κότα θα δώσει μικρότερα αυγά μέχρι να ωριμάσει και να παραγάγει πλήρη αυγά, μετά την οποία το μέγεθος των αυγών μπορεί να μειωθεί καθώς και ο αριθμός των αυγών καθώς φτάνει σε «γηρατεία».

Ένα κοτόπουλο που εκτρέφεται σε βοσκότοπους δεν πρόκειται να δώσει αυγά διαφορετικού μεγέθους σε κότες που εκτρέφονται εμπορικά. Στην πραγματικότητα, τα αυγά τους μπορεί μερικές φορές να είναι λίγο μικρότερα αν κάνουν πολύ τρέξιμο.

Αυτό που θα αλλάξει το μέγεθος του αυγού είναι η διατροφή που τρέφεται με το κοτόπουλο – η πρόσληψη αμινοξέων, πρωτεϊνών και λινολεϊκού οξέος θα βοηθήσει στην αύξηση του μεγέθους.

Οι κότες που τρέφονταν με δίαιτα χωρίς λιπαρά είχαν έλλειψη λινολεϊκού οξέος, που βρίσκεται στα φυτά που παράγουν λάδι, το οποίο επηρέαζε αρνητικά το μέγεθος των αυγών. Οι ηλιόσποροι, για παράδειγμα, είναι καλοί για τα κοτόπουλα και οι κότες που εκτρέφονται στα βοσκοτόπια θα λαμβάνουν μια ποικιλία σπόρων φυσικά, καθώς και πρωτεΐνη με τη μορφή σκουληκιών, σκουληκιών και άλλων εντόμων.

Οι κότες πρέπει επίσης να είναι ασφαλείς και ήσυχες για να παράγουν αυγά αξιοπρεπούς μεγέθους. Οι όρνιθες που έχουν στρες δεν θα παράγουν το μέγεθος ή την ποσότητα που απαιτείται.

Δύναμη κελύφους αυγού

Το κέλυφος των αυγών της φάρμας είναι συνήθως παχύτερο και σκληρότερο από αυτά των αυγών που αγοράζονται από το κατάστημα που γεννήθηκαν σε εμπορικές μονάδες παραγωγής αυγών.

Τα κοτόπουλα που εκτρέφονται σε βοσκότοπους περνούν τις μέρες τους έξω τρώγοντας βιταμίνη D, ενώ τα κοτόπουλα εργοστασίων είναι κολλημένα μέσα τρώγοντας μια τροφή που είναι προσεκτικά ισορροπημένη, αλλά συχνά περιέχει αντιβιοτικά για τον έλεγχο των ασθενειών που μπορεί να εξαπλωθούν όταν χιλιάδες πουλιά συνωστίζονται μαζί. Υψηλότερο ασβέστιο και βιταμίνη D3 επίπεδα σημαίνουν φυσικά ισχυρότερα κελύφη αυγών.

Δυστυχώς, η βλάβη των οστών της καρίνας μπορεί να επηρεάσει την ικανότητα της κότας να παράγει ασβέστιο και ως εκ τούτου το ασβέστιο στο αυγό.

Αυτή η βλάβη στα οστά της καρίνας μπορεί να συμβεί όταν οι όρνιθες υφίστανται χονδρική μεταχείριση ή όταν προσπαθούν να πετάξουν σε υψηλότερη κούρνια και να χάσουν, προσγειώνοντας άβολα στο κόκκαλο της καρίνας. Μπορεί να εμφανιστεί σε εμπορικές μονάδες παραγωγής αυγών καθώς και σε όρνιθες που εκτρέφονται σε βοσκότοπους.

Απλά φανταστείτε το βλάβη των οστών της καρίνας αν οι κότες αρχίσουν να πετούν γύρω-γύρω σε στερεά αντικείμενα και να χάνουν ψηλές κούρνιες αν είναι σε πανικό. Αν κοιτάξετε ένα αυγό, δεν θα καταλάβετε αν έχει συμβεί αυτή η ζημιά, μέχρι να σπάσετε το κέλυφος και να συνειδητοποιήσετε ότι είναι εύθραυστο.

Χρώμα κελύφους αυγού

Τα περισσότερα σούπερ μάρκετ πωλούν καφέ αυγά καθώς οι πελάτες πιστεύουν ότι είναι «καλύτερα», αλλά αυτό είναι λάθος. Το αν οι κότες παράγουν λευκά, καφέ, στίγματα ή μπλε αυγά δεν έχει σημασία – αυτό που μετράει είναι τι υπάρχει μέσα.

Το χρώμα των αυγών βαθμολογείται από το 0 έως το 9 – τα λευκά αυγά είναι 0 και το πιο σκούρο καφέ αυγό είναι το 9. Η ράτσα Black Copper Maran, με καταγωγή από τη Γαλλία, θα παράγει ένα σοκολατί καφέ αυγό, με το χρώμα του κελύφους του αυγού να βαθμολογείται μεταξύ 5 και 9 στην κλίμακα «καφέ».

Μερικές πιο ασυνήθιστες ράτσες κοτόπουλων παράγουν μπλε αυγά – το χρώμα μπορεί να ποικίλλει από ανοιχτό μπλε έως αρκετά έντονο μπλε του ουρανού.

Τα Cream Legbars, Ameracaunas και Araucanas παράγουν μπλε αυγά, ενώ η φυλή Easter Egger, ένα μείγμα μιας από τις τρεις φυλές που αναφέρονται και μιας καφέ κότας ωοτοκίας, παράγει μια ποικιλία αυγών που κυμαίνονται από ελιά έως μπλε και μερικές φορές ακόμη και ροζ. .

Αυτά τα χρώματα είναι δημοφιλή στις αγορές των αγροτών, όπου προέρχονται από μικρής κλίμακας παραγωγούς αυγών, αλλά το χρώμα δεν επηρεάζει το θρεπτικό περιεχόμενο.

Γεύση

Το γευστικό τεστ έγινε από δύο άτομα αφού είχα τηγανίσει τα δύο είδη αυγών. Ο κρόκος φάρμας ήταν ελαφρώς πιο κρεμώδης, αλλά ήταν το ασπράδι του αυγού που εξέπληξε, το κίτρινο αυγό φάρμας είχε μια αδιαφανή ποιότητα με το ασπράδι, το οποίο ήταν ελαφρώς πιο σφιχτό και σίγουρα λίγο πιο νόστιμο. Το ασπράδι του αυγού σε κλουβί ήταν ελαφρώς ημιδιαφανές και λιγότερο ουσιαστικό.

Φωτογραφία 5 και φωτογραφία 6

Φαίνεται λοιπόν ότι τα φρέσκα αυγά αγροκτημάτων που εκτρέφονται σε βοσκοτόπια, σύμφωνα με την επιστημονική έρευνα, είναι ελαφρώς καλύτερα από άποψη φρεσκάδας και θρεπτικής αξίας από τα αυγά που παράγονται στο εμπόριο. Η μικρή μας δοκιμή έδειξε ότι τα αληθινά αυγά φάρμας είναι επίσης λίγο πιο νόστιμα.